Grondonderzoek

bodemtest
Bodemtest

Vandaag ben ik naar de tuin geweest om een paar handjes grond te verzamelen voor gebruik in een bodemtest. Ik heb in het boek “Het bodemvoedselweb, alle kleine beestjes helpen“, gelezen hoe je zelf iets meer over de grond in je tuin te weten kan komen.
Je hebt nodig: een beetje grond uit de bovenste 30cm van het gebied dat je wilt testen, twee kopjes water, een container van ongeveer een liter inhoud en een theelepel afwasmiddel of waterontharder.
Meng elk bodemmonster met twee kopjes water en een theelepel afwasmiddel of waterontharder. Stop het in de container (ik heb dat zelf gedaan met een trechter, en twee lege waterflesjes) en schud grondig, zodat alle deeltjes losgemaakt worden en zich verspreiden in het water.
Zet de container neer, en laat alles erin bezinken. De eerste deeltjes die al na een paar minuten op de bodem verzamelen zijn zand-deeltjes. Na een paar uur zijn de kleinste silt-deeltjes bezonken in een laagje op het zand. De kleinste klei-deeltjes blijven veel langer zweven, die bezinken pas na een dag of zelfs meer. Organisch materiaal zal naar boven drijven. Na 24 uur kun je dikte van alle lagen zien, en meten als je wilt.
Een ideale bodem bevat 30 tot 50% zand, 30-50% silt, 20 tot 30% klei en 5 tot 10% organische stof. Ben benieuwd hoe de twee monsters er morgen uitzien…

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.