‘Daruma’ stempel

daruma_lino
daruma poppetje

Geïnspireerd door het verhaal over de Japanse Daruma poppen, ben ik een stempel gaan maken, zodat ik die kan gebruiken in mijn agenda. Het poppetje heeft geen ogen, want die zijn voor jezelf om in te gaan vullen. Het idee is dat je jezelf iets voorneemt, en als je dat weet vul je het eerste oogje in. Zet (in dit geval: stempel) het poppetje ergens neer zodat het je in de loop van de tijd aan je voornemen herinnert. Als je hebt bereikt wat je je had voorgenomen, vul je het andere oogje in.

Ik merk, als kunstenaar en tuinier, dat ik erg gericht ben op nieuwe ideeën, en dat ik het werken aan een idee tot het eruit ziet zoals ik het me voorstel (wat bijna nooit lukt) moeilijker vind. Een nieuw idee voelt zo…tsja…zo nieuw! Dat kan nog van alles worden. Zo’n daruma maken helpt me om mezelf eraan te herinneren dat het idee waar ik aan werk ook ooit nieuw is geweest, maar nu nog steeds mijn aandacht verdient.

Het bovenste poppetje op de foto is ingevuld; omdat ik me had voorgenomen om een stempel te maken van dit figuurtje… Volgende daruma heb ik neergezet in mijn agenda, omdat ik de tweede serie van een lino wil gaan afdrukken.

Achtergrond ‘daruma doll’ – Wiki

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.