Bladcompost

bladcompost
eikenbladeren voor compost

Ik wilde net weggaan bij mijn atelier, toen ik naast de voordeur een berg bij elkaar gewaaide bladeren zag. Te mooi om te laten liggen.

Het overkomt me wel vaker; dat ik iets bestel bij een webshop, zoals mycorrhiza (schimmels die een symbiose aangaan met plantenwortels), en dat er kort daarop, zoals in dit geval, ‘gewoon’ een berg bladeren is aan komen waaien met daarin alle tekenen van een heel actief schimmel netwerk.

In mijn atelier had ik gelukkig nog zo’n afvalzak van biologisch afbreekbaar materiaal, en die heb ik met mijn handen vol gedaan met bladeren. Bijna allemaal eikenbladeren, en al een beetje aan het vergaan. Het is een voedingsbron voor bodemleven, en daarbij vind ik het vooral zo mooi om het als mulch over een stuk grond te verdelen als het na een jaar gecomposteerd is. Bijna zwarte bladcompost laat alle planten en bloemen er zo goed en als nieuw uitzien. Wel een jaartje of langer wachten, afhankelijk van de activiteit van de bewoners van deze bladerberg.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.