Slakkenhotel

slakkenhotel
Halve grapefruitschil om slakken te verzamelen

Tegen slakken op de tuin heb ik een tijdje biervallen gezet, maar ik vind die zo smerig om op te ruimen. Een plastic bakje vol met verdronken of bezopen slakken (hoe zie je het verschil?) die aan het ontbinden zijn; niet erg chic. Er liep ook een keer een fazant over de tuin die het bier had opgemaakt, en daarbij het bakje had gemold; geen succes. Ik zou liever padden, egels en ganzen loslaten, maar ja. Tot nu toe één pad gezien onder de citroenmelisse, muizen waar ik een egel had verwacht en een groep eenden die rondscharrelt, maar de slakkenpopulatie is niet erg afgenomen.

Biervallen; het werkt wel ja, maar ik vraag me ook af of ik niet slakken uit de hele buurt aantrek met zo’n val. Van die slakkenkorrels vertrouw ik niet; compleet fataal en dodelijk voor slakken maar voor de rest onschadelijk? Klinkt te mooi om waar te zijn.
Op een vlog over een tuinshow in Engeland zag ik dat iemand een ‘val’ had bedacht met een soort gistkorrels, het ingrediënt dat bier ook aantrekkelijk maakt voor slakken. Maar dan heb je hetzelfde als met een halve grapefruit; wat doe je met al die gevangen en gevonden slakken?

Tip: als je slakken gaat verzamelen in een emmer; leg er dan wel een tegel op tot je ze gaat vrijlaten, want anders ben je ze zo weer kwijt… Ineens zijn ze dan toch wel snel.

Over de slakkenpopulatie heb ik ook gelezen (in ‘Gardening at Longmeadow’) dat die zichzelf stabiel houdt doordat ze merken aan de slijmsporen hoeveel er leven in een gebied, oftewel als er minder slakken zijn, door jouw opruimwoede, worden er meer eitjes gelegd en worden er meer kleine slakken volwassen. Slim he?
Als je soms een slakkenspoor ziet dat ineens ophoudt, dan was het geen opnieuwgeboren slak die is opgenomen, maar heeft ‘ie gewoon dezelfde route teruggenomen. Dat kan natuurlijk ook.

Voorlopig probeer ik te accepteren dat ze er zijn, en houd ik me vast aan het gegeven dat sterke planten zichzelf kunnen verdedigen en dat genoeg natuurlijke vijanden voor evenwicht zorgen.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.