Oogst sprouting broccoli

purple_sprouting_broccoli_02
purple sprouting broccoli

De eerste oogst van de enige overgebleven sprouting broccoli plant! Echt een hele sierlijke plant om in de tuin te hebben; de broccoli roosjes, de bovenkant van de stengels en de randen van de bladeren zijn paarskleurig. Na het oogsten van de bovenste bloemknop, lopen de nieuwe knoppen eronder uit voor een volgende oogst. Ik heb ze thuis heel even in kokend water geblancheerd (ze veranderen dan van paars naar groen), en daarna op een omelet gedaan met een beetje peper en zout. Zoeter dan gewone broccoli en minder koolsmaak; heel erg lekker. Beetje afhankelijk van het weer kun je om de vijf tot tien dagen oogsten, ongeveer tot in mei wanneer je waarschijnlijk niet snel genoeg kan eten om te voorkomen dat de plant doorschiet en er bloemen gaan bloeien. Niet erg, want die zijn heel mooi complementair lichtgeel.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.