Yoga

savasana
collage – Savasana

Sinds 2011 oefen ik yoga; meestal thuis en soms doe ik een serie lessen bij een yogaschool in de buurt.
Wat mij tijdens yoga series helpt om me over het idee heen te zetten dat het nog beter of anders moet, is de opmerking van een van mijn favoriete yogadocenten; Sara Ivanhoe. Terwijl ik me ondersteboven op mijn yogamatje afvraag of het wel goed is, zegt ze:”rejoice in the fact that you’re doing it at all“. Ik merkte door de ontspanning na die opmerking dat ik verder in de pose ben gekomen dan ooit op wilskracht is gelukt. En het was niet eens mijn plan.

Het was een bijzondere ervaring om tijdens een mindfulness training kennis te maken met rek- en strekoefeningen die, waar ik later achter kwam, ook wel yoga genoemd worden. Toen ik voor het eerst thuis oefende, ging ik aan het eind van de serie rechtop op mijn yogamatje zitten en zei hardop: “waarom voel ik me nou zo goed?”

Nieuwsgierig geworden, ben ik van alles gaan lezen over yoga. In het boek ‘The Science of Yoga’ (isbn 978-1-4516-4142-4) ben ik de resultaten van een onderzoek tegengekomen die iets aangeven over wat er met je lichaam gebeurt als je yoga oefent. Heel kort samengevat; het niveau van de neurotransmitter GABA neemt toe; wat een ontspannend en kalmerend effect heeft.

Naast tuinieren en ideeën uitwerken in het atelier, is yoga oefenen mijn favoriete manier om te ontspannen en even los te komen van de maalstroom aan gedachten die voortdurend aanwezig is.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.