Artisjok

SONY DSC
artisjok

Van de twee artisjokplanten op mijn tuin heb ik er afgelopen weekend eentje in vieren gedeeld.

Het is altijd spannend of ze de winter doorkomen, vooral als het wat harder gaat vriezen. Als extra bescherming heb ik de twee planten in de herfst ingepakt met wat stro van de uitgebloeide afrikaantjes (tagetes).

Een artisjokplant blijft het goed doen als je na twee of drie jaar een deel of meer eraf snijdt (met blad en een stukje wortel) en dat deel op een andere plek plant. Het ziet er dramatisch uit, maar ook al laat de plant z’n blaadjes hangen (wat bijna zeker gebeurt), dat komt weer goed, en dan heb je een nieuwe plant. Meningen zijn verdeeld over of je er het eerste jaar na opdelen van kan oogsten, omdat je de plant ook de tijd wil geven om energie in de wortels te steken. Ik denk dat ik van één plant ga oogsten, een of twee artisjokken voordat die gaan bloeien, en de andere drie laat ik met rust. Het lichtgrijze zachte blad is het hele jaar een aanwinst in je tuin of border, en de paarse bloemen zijn ook heel mooi om te zien en een plek waar veel bijen en vlinders op af komen.

Ik had expres de uitgebloeide afrikaantjes (tagetessunset giants‘) laten staan, om stro te hebben om een pad mee te maken en om kwetsbare planten mee te beschermen in de winter. Ik zag dat er heel veel lieveheersbeestjes in dat stro overwinteren, en heb er een paar dichtbij de rozen neergelegd. Ik zag al een paar bladluizen op de net uitgelopen rozen, dus nu is er meteen een natuurlijke vijand in de buurt.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.

Eén gedachte over “Artisjok”

Reacties zijn gesloten.