Aardbeien op balkon

aardbei_gariguette
vroege aardbei – ‘Gariguette’

Begin van dit jaar heb ik een paar aardbeiplantjes in een bak op het balkon gezet.
Na het lezen van ‘Gardening at longmeadow‘ van Monty Don, en verschillende omschrijvingen op internet, heb ik voor ‘Gariguette’ gekozen. Het is een vroege aardbei, die in Mei al vruchtjes kan geven. Ik hoop ook dat er aan het eind van het seizoen wat uitlopers aankomen, zodat ik die als bodembedekker kan gaan gebruiken in het deel van mijn tuin waar ik experimenteer met permacultuur.

Rondom de aardbei-stekjes (en door de grond), heb ik wat tuinbouw-vermiculiet gestrooid, om verschillende redenen: ziet er leuk uit; weerkaatst licht, wat vooral in de lente welkom is; het houdt water vast; het houdt voedingsstoffen vast waardoor die minder snel uitspoelen; en als laatste bedekt het de bodem waardoor concurrerende planten(zaden) minder snel een plekje vinden. Als vermiculiet geen water heeft opgezogen, is het zo licht als piepschuim. Dus als ik vergeet water te geven is het straks misschien weggewaaid.
In ieder geval heb ik nu al zin om de eerste aardbei van het seizoen te proeven.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.