Kat

SONY DSC
zwarte katjeswilg – salix gracilistyla

Ik zit op mijn balkon in de avondschemering te luisteren naar een audioboek van Jack Kornfield. Vanuit mijn stoel zie ik een meisje op straat, om de hoek van een muur spieden en ineens een speelgoedpistool richten op de straat. Op een stoeptegel voor haar zie ik een klein rood lichtpuntje bewegen; en als het meisje de trekker overhaalt volgt er een 5 seconden durende geluidsopname van mitrailleurvuur gevolgd door een vrouwenstem die op een SWAT-team-achtige manier schreeuwt: “gó, gó, gó!”
Ik pauzeer m’n audioboek, en ga iets rechter op zitten, verbaasd over wat ik hoor en zie. Het meisje richt haar pistool nu op de bosjes voor de flat, en weer hoor ik mitrailleurgeluiden en dan de commando-mevrouw. Op de maat van het mitrailleurvuur flikkeren er ook nog roze lampjes in het pistool aan en uit, wat een bizarre kermissfeer geeft.
Net wil ik iets boos naar beneden roepen over gewelddadig speelgoed, over kinderen die slapen in de flat, over hoe mensen en dieren hier van schrikken, en dat dit dus helemaal niet leuk is… Gelukkig lukt het me niet om alles samen te vatten in een goeie zin, want even later zie ik iets ontzettend liefs.
Op straat, van onder een auto komt een kat aangerend en begint te spelen met het laserstipje. Waar het meisje het pistool richt, komt de kat er achteraan rennen. Mijn associaties en de geluiden uit het pistool raken even op de achtergrond als ik ze zo samen zie.
Ik besluit mijn audioboek te laten voor wat het is; even zie ik nog de titel van het hoofdstuk waar ik was gebleven: ‘seeing life’s complexity’.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.