Linoprints

linoleumroller
lino verfroller

Vandaag ben ik verder gegaan met de linoleumserie waar ik aan werk. Het was koud in het atelier, maar gelukkig heeft mijn ateliergenote een klein elektrisch kacheltje dat ik aan kan zetten. Ik richt de warmte op mijn handen, zodat ik daar gevoel in blijf houden. Zo’n kacheltje is ook handig om het linoleum even tegenaan te houden, want door de warmte wordt het zachter, en dat werkt fijner, vooral minder zwaar om te snijden.

Na een aantal afdrukken met zacht/mat linoleum, wat wel makkelijker snijdt, ben ik nu overgestapt op de gladdere hardere soort. Vooral omdat ik afdrukken op aquarelpapier mooi vind, en die worden egaler met hard linoleum. Zacht linoleum geeft een wat korreliger ‘gritty’ effect, soms juist wat je wil.

Ook een beetje tijd gegeven aan het mengen van kleuren, want ik ben op zoek naar die ene kleur rood-oranje; steen-rood, zegellak-rood, roest-oranje, ossenbloed-rood, daar draait het omheen. Tijdens het mengen ontdekt dat olieverf op waterbasis met blockprintinkt niet werkt. Ik ben toch het meest enthousiast over de blockprintinkt, die werkt vooral mooi op papier met een beetje structuur.

Sinds een paar maanden heb ik een droogrekje neergezet in m’n atelier, om net gemaakte afdrukken aan op te hangen. Misschien vind ik op marktplaats wel een droogkast zoals die uit de grafiek-ruimte van de kunstacademie, maar voor nu gaat dit goed.

linoleum
prints aan het drogen

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.