‘Three sister planting’

kievitsbonen
Stokkievitsbonen

Dit tuinjaar ga ik een plantcombinatie proberen die ‘three sister planting‘ heet. Het is een samenwerking tussen (suiker)mais, bonen en pompoen. De maisplanten geven steun en hoogte aan de bonen om te klimmen, en de pompoenplant bedekt met de grote bladeren de grond, zodat die onkruidvrij blijft en meer water vasthoudt. De bonen geven, door samenwerking met stikstofbindende bacteriëen in de grond, stikstof af aan de mais en de pompoen, die hierdoor extra voeding krijgen.

Plant de mais in een groep van 4 bij 4 planten met ongeveer 35 cm ruimte tussen de planten. Vooral in tuinen met veel wind is het belangrijk om de mais iets dieper in de grond te planten dan in de voorzaaibakjes. Ook kan je steeds een beetje aarde rond de plant doen om te zorgen dat die stevig blijft staan en om nieuwe wortelgroei te stimuleren.

De mais- en pompoenplanten heb ik binnen voorgezaaid en op het balkon verder laten groeien. Ik ga ze buiten uitplanten en als de maisplant ongeveer 30cm hoog is doe ik per plant een (stok)kievitsboon ernaast in de grond. De kievitsboon of ‘Borlotto’ laat ik doorgroeien en drogen aan de maisplant, maar je kan net zo goed erwtjes of peultjes planten. Tussen 16 maisplanten zet ik een of twee pompoenplanten in grond die ik heb aangevuld met compost.

pompoen_mais
Mais- en pompoenplanten

 

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.

Eén gedachte over “‘Three sister planting’”

Reacties zijn gesloten.