Linoleum ‘preview’

zonnebloem lino preview
zonnebloem lino

Om te kijken hoe een lino er uit gaat zien als inkt-afdruk, gebruik ik een preview methode. Met een zacht potlood (6B) kras ik over een stuk dun papier (ik heb hier Chinees Wenzhou papier gebruikt) dat ik over de lino heb gelegd.

Ik herinner me dat ik dit deed met munten toen ik klein was; telkens als je kraste kwam er een deel van de afbeelding tevoorschijn.

Ik maak dan een foto van de gekraste afbeelding, en die bewerk ik in Photoshop om te kijken welke kleurencombinatie voor deze afbeelding werkt. Elke laag in het photoshop document is een kleur, dus hoe meer kleuren je wil toepassen, hoe meer lagen je gebruikt.

De zonnebloem hieronder, heb ik in drie kleur-lagen verdeeld, en nu kan ik bepalen hoe en of ik verder ga met een ‘echte’ inkt-afdruk.

zonnebloem_kleurenpreview
Digitale drie kleuren lino preview

 

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.