Olijfkomkommer

incakomkommer_02
Incakomkommer – Cyclanthera pedata

Dit voorjaar is het me gelukt om een olijfkomkommerplant (of incakomkommer) te kweken. Er zitten nu hele lichtgroene blaadjes aan, die een beetje lijken op een esdoorn- of hennepblad. Het is een klimplant, wat je kan zien aan de lange, gekrulde dunne uitlopers. Om tegenaan te laten klimmen heb ik snoeiafval van een vlierbessenstruik in de grond gestoken.

Toen ik de plant in de grond zette, en een beetje om de vlierbessentak heen krulde, merkte ik dat de takjes van de incakomkommer aan je huid blijven zitten, een beetje als kleefkruid (Galium aparine).

Ik herinner me dat ik de avondvierdaagse liep, toen ik op de basisschool zat. Tijdens het lopen plukten we van die bolletjes kleefkruid, en ‘plakten’ die op elkaars kleren. Als je pech had, kreeg je er een in je haar, wat heel lastig was om er weer uit te krijgen.

In de kas schijnt de oogst van incakomkommers beter te zijn, maar ik hoop dat een beschut plekje, naast de beukenhaag en voor de compostbak ook genoeg is voor een oogst.

incakomkommer_01
Olijfkomkommer – Cyclanthera pedata

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.

Eén gedachte over “Olijfkomkommer”

Reacties zijn gesloten.