Bernagie en pompoen

blauwe borage
Bernagie – komkommerkruid

Zondagmiddag toch maar naar de tuin om wat onkruid te wieden en te kijken hoe het gaat met de pompoenplanten.
Ik heb al een tijd gewacht op een warme droge dag om te gaan schoffelen, maar omdat het er voorlopig niet naar uitziet ben ik onkruid met de hand eruit gaan halen. Het meeste leg ik weer neer waar ik het uit de grond heb getrokken, ook wel ‘chop-and-drop’ methode genoemd, uit de permacultuur. Zo heeft het een pionierplant(onkruid)-werende functie en droogt de bodem minder snel uit.

De bernagie op de foto is niet geplant of gezaaid door mijzelf, maar komen aanwaaien. Echt de mooiste kleur blauw die je kan bedenken, en dan tegen een grijze wolkenlucht.

De pompoenplant ziet er gezond uit, en er is al een klein pompoentje zichtbaar onder de bloem. Van de zes planten heb ik er maar eentje hoeven afstaan aan slakken, daar kan ik best mee leven.

pompoen
Pompoen – ‘Blue ballet’

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.