Artisjokbloem

artisjokbloem
artisjokbloem en steenhommel

Begin dit jaar heb ik de artisjokplanten in kleinere delen gesplitst. In het tweede en derde jaar geven artisjokplanten de meeste artisjokken, en daarna wordt dat minder.

Om je artisjokplant te stimuleren om artisjokken te blijven geven, kun je die in het voorjaar opdelen. Je haalt dan een deel van de wortel met een stukje blad eraan los van de plant (snijden met een scherp mes, of scheuren). Dat deel zet je in de grond en gaat weer verder als ‘nieuwe’ artisjok. Die geeft soms het eerste jaar wel een paar artisjokken, maar om de plant de tijd te geven om weer sterk te worden kun je die laten zitten, en wachten op het tweede en derde jaar.

Vaak als ik op de tuin kom aanlopen zie ik al dat er hommels op de artisjokbloem druk zijn met nectar en stuifmeel. De artisjokbloem op de foto met een steenhommel erbij is er eentje van een plant die dit jaar is afgesneden als wortelstek.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.