Bramen & jam

bramenjam
Bramenjam

‘s middags tijdens het doen van yoga-oefeningen (dvd – Suzanne Deason) hoorde ik ineens de deurbel; mijn vader. Ik herkende hem aan hoe hij een riedeltje belt. Bovengekomen, drie hoog zonder lift en met een zomerse temperatuur van zo’n 30 graden, geeft hij me een bakje met een heleboel net geplukte bramen. Wat een kadootje!
En ik dacht er net over om nog naar de winkel te fietsen voor vers fruit bij m’n ontbijt. Echt mazzel!
Eerst de grootste en mooiste eruit gesnoept, en daarna een derde deel heel even warm gemaakt in een steelpannetje, en daarna over een kommetje yoghurt geschept. Koude yoghurt en warme bramen’jam’ is echt om te smullen. Het werkt ook heel goed met een bolletje (vanille)ijs 😉

Van wat er over was heb ik, met een beetje rietsuiker erbij, jam gemaakt. Een groot en een klein potje vol, en nog een bakje wat ik in de koelkast bewaar om gelijk op te eten. Ik doe er suiker in tot het lekker smaakt, niet de hoeveelheid die meestal in jam zit. Deze jam blijft ook iets tussen siroop en jam in.

Experimenteren met de hoeveelheden (gelei)suiker, citroensap en water heb ik afgekeken van mijn vader; hij is ondertussen wel de beste jam-maker die ik ken. Precies genoeg suiker en nog steeds de smaak van fruit als belangrijkste ingrediënt.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.