Hermelijnvlinder rups

rups - hermelijnvlinder
rups van hermelijnvlinder

De laatste avond van onze vakantie op Terschelling zaten mijn vriend en ik op een duin te kijken naar de zonsondergang. Ineens zag ik iets groens op mijn broekspijp zitten, en ik dacht als eerste aan een soort sprinkhaan en daarna aan een rups.

Toen we deze rups van dichtbij bekeken waren we echt verbaasd; als je de rups aanraakte, kwamen er uit twee sprieten bij z’n achterlijf een soort rode draden tevoorschijn, waar de rups mee trilde. Bedoeld als afschrikmethode, die bij ons nog meer nieuwsgierigheid opwekte. Aan de voorkant van de rups zitten twee schijn-ogen, aan de bovenkant van wat een rupsenpak lijkt, een beetje zoals de jas van Kenny uit South Park.

Nadat we hadden opgezocht waar de rups van leeft, (wilg en (ratel)populier) hebben we vlakbij waar we zaten een populierboompje gevonden en de rups daar op gezet.

rups - hermelijnvlinder
rups van hermelijnvlinder

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.