Aubergine

afrikaanse aubergine
aubergine – african n’goyo

Vergeten welke soort aubergine ik ook alweer had geplant; een lichtgroene (african medium) of een rode (african n’goyo). Omdat het voor aubergines nog redelijk vroeg is op mijn tuin heb ik gegokt dat het de rode soort is. Anders had ik nu de lichtgroene eraf geplukt en ontdekt dat ze niet rijp waren. Gelukkig dus nog even gewacht. Of zijn deze nu gewoon veel te ver? Volgend seizoen toch maar een naamkaartje of een bordje erbij zetten.

Ik vind ze in ieder geval een sieraad in de tuin en ben ook wel nieuwsgierig hoe ze smaken. Als ze nog helemaal rood moeten worden kan het nog wel even duren. Vorig jaar is geenéén aubergine gelukt omdat het niet lang genoeg warm was voor buiten-aubergines. Wel mooie planten en bloemetjes, maar geen eetbare aubergines.

Als mulch (bodembedekker) rondom de aubergineplant heb ik afgevallen bladeren gebruikt die al een beetje aan het vergaan zijn. Staat mooi, helpt water vast te houden, voedt het bodemleven én vertraagd de groei van pionierplanten (onkruid).

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.