Sabelsprinkhaan

sabelsprinkhaan
grote groene sabelsprinkhaan

Op mijn tuin heb ik een paar smeerwortelplanten (comfrey) ontdekt, en daarover gelezen dat je de bladeren goed kan gebruiken als mulch onder andere planten. Omdat smeerwortel een lange penwortel heeft, kan het mineralen en voedingsstoffen uit diepere bodemlagen halen. Door de bladeren te gebruiken rondom je tuinplanten krijg je daarmee een rijke mest die langzaam vrijkomt en meteen een laagje over de aarde dat helpt tegen uitdrogen en onkruidgroei.

Het plukken van bladeren en die dan op de grond laten liggen, heet ook wel ‘chop and drop’, een term uit de permacultuur.

Ondertussen is op de trolley die ik gebruik om spullen naar de tuin te brengen een groot (bijna 10cm!) groen insekt gaan zitten. Ik schrik als ik het voor t eerst zie, en ga op een afstandje op mijn telefoon opzoeken met wie ik te maken heb. Het blijkt de grote groene sabelsprinkhaan te zijn, en te zien aan de ‘legboor’ die eruit ziet als een sabel, heb ik te maken met een vrouwtjessprinkhaan. Met de voorpoten grijpt dit insekt andere insekten en die worden dan met de kaken in stukjes geknipt en opgegeten. Een soort ‘chop and chomp‘ zeg maar…

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.