Venkel

venkel
venkelknol

Nog steeds kan ik venkel oogsten van de tuin, ook al zijn sommige planten doorgeschoten. Als tip had ik gelezen dat als je na de langste dag zaait, venkel niet doorschiet. Het lijkt meer of veel zon en weinig regen doorschieten veroorzaakt dan de lengte van de dagen.

Natuurlijk is het ook lekker om de zaden te drogen en dan te gebruiken (in de herfst en winter door zelfgemaakte masala chai bijvoorbeeld) en sowieso is de bloeiende venkel heel mooi om te zien en trekken de schermbloemen veel bijen en zweefvliegen aan.

Ik heb een groepje van 12 gezaaid eind mei, eind juni en begin augustus, en merk dat er op mijn tuin niet zoveel verschil is in opbrengst en doorschieten tussen die drie. Omdat ik venkel heel lekker vind, blijf ik gedurende het jaar groepjes zaaien. Als de venkelplant een knol heeft gemaakt, snijd ik die heel dun (met mandoline) en maak er met een beetje van het frisse groene loof een salade van met partjes sinaasappel en een beetje olijfolie.

Als je de venkel voorzichtig afsnijdt net boven de grond, komen er vaak nog nieuwe kleine venkelknolletjes aangroeien, zo heb je soms nog meer oogst.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.