Ingemaakte komkommers

ingemaakte_komkommers
zoetzure komkommers

De eerste paar weken dat er komkommermeloentjes aan de plant kwamen, had ik niet gedacht dat ik aan het eind van de zomer genoeg zou hebben om in te maken. Elke keer als ik op de tuin aan het werk was, heb ik er een paar opgegeten. Op een gegeven moment merkte ik dat er zoveel aan groeiden dat ik het niet meer op kon.

Deze komkommers hebben een zure, limoenachtige smaak als ze lang aan de plant zitten, dus ik vond het wel een goed idee om uit te proberen of er zoetzure inmaak van te maken is.

Op zoek naar een inmaakrecept; en gekozen voor die met 1 liter azijn en 125 gram suiker.  Als je het water uit de komkommers wilt hebben, dan kun je ze een nacht in een kom met wat zeezout laten liggen. De volgende dag is er een heleboel water uitgekomen, en is er in de komkommer ruimte voor de zoet-zure mix die je gaat gebruiken. Voor extra smaak heb ik een rode peper gebruikt, een takje dragon, gele mosterdzaden en een paar tenen knoflook. De azijn met suiker heb ik heel even aan de kook gebracht en daarna in de pot met komkommers en kruiden gegoten. Nu alleen nog drie weken wachten en dan iets lekkers bedenken waar het bij kan.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.