Pittige pompoensoep

Oranje pompoen
oranje pompoen uit eigen tuin

Op zoek naar inspiratie voor een gerecht waar ik de pompoen in kan gebruiken die ik net heb geoogst, kwam ik dit recept tegen in het keuken dagboek van Nigel Slater:

Pittige pompoensoep met spek – 4 personen

middelgrote ui
knoflook – 2 tenen
boter – 50 g
pompoen – 900 g (ongeveer 650 g na schoonmaken)
korianderzaad – 1 eetlepel
komijnzaad – 2 theelepels
kleine gedroogde chilipepers – 2
groente- of kippenbouillon – 1 liter
rookspek – 4 plakjes
slagroom – 1 dl (
ben ik zelf vergeten, en heb ik niet gemist)

Pel de ui en hak hem grof. Pel de knoflook en snijd de tenen in plakjes. Smelt de boter in een grote pan met een stevige, vlakke bodem en smoor ui en knoflook tot de ui glazig is. Schil intussen de pompoen, verwijder pitten en draderige kern en gooi deze met de schil weg. Je hebt nu waarschijnlijk 650 gram oranje pompoenvruchtvlees. Hak het in grove blokjes en doe ze bij de ui. Bak alles tot de blokjes een goudbruin randje hebben. Rooster koriander- en komijnzaad in een pannetje op laag vuur een minuut of twee tot ze warm en nootachtig geuren. Maal de geroosterde specerijen in een koffiemolen of vijzel met een stamper fijn. Doe ze met de verkruimelde chilipepers bij de ui en pompoen. Schep alles een minuutje om en giet de bouillon in de pan. Laat de soep twintig minuten pruttelen tot de pompoen gaar is. Bak het spek tot het knapperig is, in de pan waar je net de specerijen in hebt geroosterd. Laat het spek afkoelen en breek het in stukjes. Pureer de soep in een blender of met een staafmixer glad. Roer de slagroom erdoor en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Verwarm de soep en serveer, bestrooid met stukjes rookspek.

Ik had zelf nog blokjes spek in huis, dus die heb ik gebruikt, alleen als je die op de soep doet zinken ze naar de bodem en zie je er niks meer van. Dus plakjes is leuker. De slagroom had ik niet in huis, dus overgeslagen en in het uiteindelijke gerecht heb ik dat niet gemist. Wat deze soep zo lekker maakt is de smaak en geur van de geroosterde kruiden, daar word je al blij van als je ze aan het roosteren bent in de keuken. Ik zou volgende keer ook de pompoen schoonmaken voor ik ga koken, want dat is best een klus. En ik zou ook de schil van de pompoen eraan kunnen laten, vooral als die niet zo hard is.

Na een frisse wandeling was het extra fijn thuiskomen bij dit kommetje warme soep.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.