Aubergine oogst

baba_ganoush

Gisteren de knoflook (morado en vallelado) voor volgend seizoen in de grond gestopt, en de aubergines geoogst. Van de aubergines heb ik baba ganoush gemaakt, door de aubergines in de oven te roosteren tot het vel zwart is geworden. Daarna laten afkoelen en de binnenkant eruit scheppen.  Dit is wat ik verder heb gebruikt aan ingrediënten:

(2 aubergines geroosterd, afgekoeld en vel verwijderd)
2 eetlepels tahini (witte tahini is minder bitter dan de bruine)
2 eetlepels citroensap of limoensap
peper en zout naar smaak
1 teentje knoflook fijngemaakt
Halve theelepel geroosterde en gevijzelde komijnzaadjes

Alles in de foodprocessor of met staafmixer fijnmaken. Proeven of er nog zout en peper of citroensap bij moet. Of merken dat er teveel in zit; dan kun je er een beetje warm water bij doen, mixen en nog eens proeven (dan wordt het minder geschikt om op toast te doen, maar nog wel lekker als dip). Als het uit de koelkast komt is het milder van smaak en meer een geheel geworden dan wanneer je het net hebt gemaakt. Als je de knoflook rauw te heftig vindt, kun je die in de oven doen voor je t gebruikt in de baba ganoush, of even in kokend water helpt ook om wat van de scherpte eraf te krijgen.

Een beetje geroosterd paprikapoeder erdoor is ook lekker, maar al snel bitter. Verse fijngesneden bladpeterselie erover maakt het frisser, en kan je er ook doorheen mengen.

Lekker in een wrap, of op toast met wat gesneden komkommer en jalapeño, of om tortilla chips in te dippen.

aubergines oogst 2016
aubergine oogst 2016

 

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.