Rode kool

rode kool
Rode kool – November

Dit tuinseizoen heb ik om precies te zijn één rode kool om te oogsten. De andere planten zijn opgeknaagd door mede tuinbewoners. Ook zijn er een paar planten die hele mooie grote bladeren hebben gemaakt, alleen geen kern. Zowieso vind ik rode koolplanten een sieraad in de tuin; paarse bladeren met blauwe weerschijn, alsof er een soort poeder over is gestrooid. Pas te laat zag ik dat binnenin de kern van sommige kolen een lichtgrijze soort luizen alle bladeren had leeggezogen. Ik ben wel alert op luizen op de rozen bijvoorbeeld, die zijn meestal groen of roodbruin, maar deze zijn dus een soort lichtgrijs. Daarom hebben een paar kolen geen hart kunnen maken.

De doorgesneden kool op de foto vind ik net een vlam van een brandende kaars, of een weg door een tunnel, alsof je er doorheen kan wandelen en er allemaal zijwegen zijn waar je naartoe zou kunnen gaan, maar wel weer op dezelfde weg zou uitkomen. Alsof je bewustzijn een reis maakt langs ervaringen in je leven, en telkens terugkeert naar zichzelf.

Zo’n inspirerende groente ga ik volgend seizoen zeker weer planten, en deze keer iets eerder de luizenkolonie gedwongen laten verhuizen. 🙂

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.