December rolls

summer rolls in december
‘december rolls’

Op zoek naar een lekker, licht en mooi hapje kwam ik een recept tegen met gemengde groenten in rijstvel.
Om deze ‘december rolls’ te maken heb je rijstvellen nodig, die je even in een beetje lauw water kan laten liggen zodat ze zachter worden. Dat zacht worden duurt ongeveer 20 seconden. Doe er wel eentje tegelijk, want ze mogen niet te lang in het water liggen, dan kun je ze niet meer goed beetpakken, worden ze te zacht en vallen ze makkelijk uit elkaar. Ja, zelf ontdekt toen ik er tien tegelijk in het water had gedaan 🙂

Voor de vulling kun je verse groenten en kruiden gebruiken zoals komkommer en wortel in dunne reepjes gesneden en radijs in dunne plakjes. Op de foto linksonder heb ik een mengsel van shiitake paddenstoelen, vers geraspte gember en bosuitjes heel even een paar minuten gebakken met een theelepel sojasaus. Je kunt ook enoki gebruiken, die mooie witte lange paddestoeltjes, die je niet hoeft te bakken. Daar hoef je alleen de onderkant vanaf te snijden.

ingrediënten voor ongeveer 12 rolletjes

250 gr paddestoelen, zoals shiitake, of (kastanje)champignons 
2 teentjes knoflook, geraspt of geperst
2 theelepels sojasaus of tamari
2 heel fijn gesneden lente-uitjes
2 eetlepels geraspte verse gember
1 theelepel geroosterde sesamolie

olie om te bakken, zoals arachide olie, rijstolie of andere neutrale olie

10 blaadjes sla, zoals little gem of eikenbladsla
1 komkommer
1 middelgrote wortel
bosje radijsjes

verse kruiden, zoals munt, koriander of bladpeterselie
1 pak rijstpapier, rijstvellen

De paddestoelen snijd je in plakjes en bak je in een beetje olie in een paar minuten tot het meeste water eruit is verdampt. Dan de knoflook, gember, lente-uitjes en sojasaus erbij en nog een minuut bakken tot er geen water meer in de pan is. Op het laatst de sesamolie erdoor doen en het mengsel uit de pan halen en laten afkoelen op een bord.

De wortel en komkommer snijd je in dunne reepjes. Wat ook kan is de wortel raspen, dat is makkelijker. De radijs snijd je in dunne plakjes, gaat goed met een mandoline of met een keukenmachine natuurlijk. De sla scheur je in reepjes, little gem blaadjes doormidden en eikenbladsla-blaadjes kun je wel in drie stukken scheuren of snijden.

Nu heb je alles om de rolletjes te gaan maken.
Als je half open rolletjes wilt maken zoals op de foto boven: begin met een rijstvel zacht te maken en die op een bord te leggen. Vouw het vel doormidden zodat je een halve cirkelvorm heb. De rechte kant aan de onderkant, naar je toe. Dan een blaadje sla links van het midden leggen, 2 cm van de onderkant af, en een beetje paddenstoelenvulling erover verdelen. Een paar blaadjes van de verse kruiden erop. Een paar reepjes wortel, komkommer en een paar plakjes radijs. Leg de linkerkant van het vel over de vulling, vouw 2 cm van de onderkant naar boven en rol verder op. Is voor mij wel origami moet ik zeggen, maar ook leuk om te proberen.

Als je dichte rolletjes (loempia’s) wilt maken: Leg een zacht rijstvel op een bord. Leg de vulling onder het midden, vouw de onderkant van het rijstvel over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol dan verder strak op. Als je deze rolletjes schuin doormidden snijdt, ziet het er heel leuk uit.

Als dipsaus heb ik zelf sojasaus en thaise zoete chilisaus in een bakje erbij gedaan.

De gevulde rijstpapierrolletjes blijven 2 dagen goed in de koelkast.

summer rolls in december II
ingrediënten vulling december rolls

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.