Monotype cardamom

monotype_cardamommonotype cardamom

Monotype is een tekening op de achterkant van papier, terwijl dat papier op een laagje verf ligt. Je krijgt het spiegelbeeld van wat je schrijft of tekent. Met onvoorspelbare effecten op plaatsen waar inkt aan het papier hecht.

Ik rol blockprint inkt dun uit op een acrylglas-plaat, en leg daar dun papier bovenop, in dit geval Wenzhou papier (chinees rijstpapier). Verf die niet snel opdroogt werkt het best, zoals blockprint inkt, olieverf of olieverf op waterbasis.
Met potlood schrijf ik letters, maar je kan ook met een vinger tekenen, met een satéprikker of met je nagel. Als je potlood gebruikt zie je zelf meer van wat je maakt, dat kan wel fijn zijn als je iets meer controle wilt over het resultaat. Je kan ook verf in verschillende kleuren op de acrylplaat schilderen zodat je een meerkleuren monotype krijgt. Aan de rechterkant van de foto heb ik een monotype gemaakt van zwarte en rode inkt. Elke afdruk is uniek, en heeft steeds onverwachte resultaten.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.