Maïsplanten

maisplantjes april 2017
Mais, soort: ‘Damaun

Net gezien dat de voorgezaaide maïs is opgekomen!

Maïs vraagt om een voedzame bodem, die vooral stikstof en kalkrijk is. Overbemesting maakt dat de maïs minder zoet smaakt. En ik vroeg me al af waarom dezelfde maïs op de ene tuin zoeter was dan de andere. De ene tuin is rijker aan stikstof, wat je kan zien aan de dovenetel die er spontaan opkomt. De andere tuinbodem is rijker door oude stalmest, en dat geeft dus minder zoete maïs. Maar weer wel hele lekkere pompoenen, en ook spinazie doet het daar goed.

Meer info over wat de ‘onkruiden’ (ook wel pionierplanten genoemd) over je bodem kunnen vertellen: http://permaculturenews.org/2011/07/14/read-the-plants-read-the-landscape/

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.