Rozenknop

roos 2017
roos -‘nostalgie

Vanmiddag een rijtje doorlevende spinazie gezaaid, van het soort ‘Erbette‘. Het is een oud fijnbladig snijbiet ras dat eigenlijk geen spinazie mag heten. Als je het oogst, kun je het best de stelen een stukje boven de grond afsnijden, zodat de plant opnieuw kan uitlopen, en je er dus later weer van kan oogsten.
Iets later, halverwege mei, ga ik ook snijbiet ‘Five colours‘ zaaien. Volgens een mede-tuinder kan je van snijbiet goed sap maken, en daar kan dan geen blikje energy-drank tegenop.

Aan het eind van november is er nergens meer iets te zien van de mierikswortel plant, tot in maart ik ineens weer op verschillende plaatsen lichtgroene blaadjes zie bovenkomen. Die plant vindt zelf wel een plekje, denk ik dan. Ik vind het nog steeds het lekkerst om verse mierikswortel te raspen en dan door zelfgemaakte mayo.

Vorig jaar was het ‘Aquarell‘, dit jaar is de eerste roos er eentje van het soort ‘Nostalgie‘, verschillende tinten rood met wit, en geur als citrus met framboos.
De bodembedekker die ik geplant heb rond de rozen, een kamillesoort die heel laag blijft, is mooi dicht aan het worden. Ik kan er al delen van afscheuren en die op een andere plek planten om een paadje mee te maken.

mierikswortel
mierikswortel

 

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.