Amandel en houtsnippers

amandel 11 mei 2017
Amandel -prunus dulcis- ‘robijn’

Vorig jaar heb ik aan het eind van de herfst een amandelboompje geplant. Het eerste jaar was er mooie bloesem, maar geen amandelen. Dit jaar dus een amandel! Het is nu een klein boompje, en ik hoop dat het op deze tuin kan blijven staan; het is nu ongeveer 1.20m hoog. Ernaast heb ik een kweepeer geplant, en daar zit nu een bloemetje in, dus misschien ook nog een kweepeer aan het eind van het seizoen.

Al een tijdje volg ik op youtube mensen die tuinieren met mulch van houtsnippers, zoals de ‘back to eden‘ methode, en ook wel het mulchen zoals in de permacultuur wordt toegepast. Vorige week de knoop doorgehakt, en bij ‘Van Doorn – Soest’ houtsnippers gehaald, en die over een aantal delen van de tuin verdeeld. Rond de knoflook ligt nu een laag van 10 cm en ook over het deel waar aardappels geplant zijn, en een deel rond de compostbakken. Bij de compostbakken is het vooral tegen onkruid, en rond de knoflook is het om de grond minder snel te laten uitdrogen en ook tegen onkruid/pionierplanten.

Gisteren heb ik voor de rij knoflook een rijtje venkel geplant. Ik kon merken als ik de houtsnippers aan de kant deed dat de grond al minder uitgedroogd was. Of het een slakkenparadijs is, weet ik niet, ik ga het dit jaar gewoon eens uitproberen. Voorlopig vind ik het er vooral heel mooi uitzien.

houtsnippers knoflook
houtsnippers rond de knoflook

 

 

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.