Printmaking-press

linoleum printer

Tussen een stapel lino’s vond ik er een die ik ooit heb gemaakt van de japanse tuin in dierenpark Amersfoort. (Ja, dat is een beeld op zich…)
Tot nu toe had ik er nog geen afdrukken van gemaakt, dus ik vond deze wel precies goed om proefdrukken mee te maken. Ik merkte al snel dat de tip die ik heb gelezen op linosnede.nl me wel van pas gaat komen. Het idee is dat je door dunne latjes aan de zijkant van de pers te leggen ervoor zorgt dat de rol niet te hard op de drukvorm komt. Linoleum, vooral de zachtere soorten, krimpt door te veel druk.
De volgende proefserie die ik ga maken is met een ontwerp uitgesneden uit hard/walton linoleum. Prints daarmee gemaakt zijn wat scherper dan die uit zacht/kurk linoleum, maar is wel zwaarder om uit te snijden.

japanse tuin lino-prints
proefprints van Japanse tuin, zacht (kurk)linoleum op rijstpapier

Inspirerende quote tegengekomen in het boek The Artist’s way, van Julia Cameron:

To know what you prefer instead
of humbly saying Amen to what
the world tells you you ought to
prefer, is to have kept your soul alive

Robert Louis Stevenson

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.