Linoleumprint

terschelling
Branding Terschelling

Sinds oktober ben ik aan een linoleum-ontwerp aan het werken met als onderwerp het strand op Terschelling. Het papier dat ik heb gebruikt is Arches 185 grams aquarelpapier met een fijne oppervlaktestructuur. De print lukt het beste als het papier vantevoren in water is geweekt. (Papier te vinden bij: Peter van Ginkel)
Om het bobbelige papier glad te maken na het drogen, heb ik verschillende manieren op Youtube opgezocht, en een ervan is om met een strijkijzer de bobbelige delen van het papier weer glad te strijken. Komt wel goed uit, want het papier is tenslotte van katoenflinters.
Het werkt wel, alleen vind ik dat je het mooiste resultaat krijgt door het opspannen met papieren plakband wat aan een kant gaat plakken als je het nat maakt, speciaal gemaakt voor het opspannen van aquarelpapier.
Het papier heb ik op rol gekocht, en om het op maat te maken teken ik de maat af met potlood op de achterkant, en scheur het papier dan tegen een metalen liniaal af. Je scheurt niet langs de rand van de liniaal, maar eroverheen, naar de liniaal toe. Ik durfde eerst niet, maar merkte dat het makkelijk gaat, en dat je een mooi rafelig randje krijgt, wat goed past bij dit papier. (Deze tip en nog meer heb ik gezien bij: DiodePress)

Om de kleuren passend te maken bij wat ik in gedachten heb, heb ik verschillende combinaties uitgeprobeerd. Uiteindelijk vond ik staalblauw voor het water toch het mooist, en niet de felblauwe tint die ik met cyaan kreeg. Een mix van ultramarijn, cyaan, zwart, titaanwit en transparantiemedium was wat ik zocht. De zandkleur in de golf is een mix van oker, grijs en titaanwit.
Op Youtube kun je veel tips vinden over een zogenaamde rainbow-roll, een techniek waarbij je twee kleuren tegelijk op je roller doet, en dan een verloop van twee kleuren krijgt.

De afbeelding in deze blog is een vijfde deel van de hele print, maar omdat ik er nog aan werk, zet ik de hele afbeelding er nog niet op.
De afmeting van de totale print is een panorama van 107,5 x 43cm. Is best een ambitieus plan, met net een nieuwe drukpers en dit formaat afbeelding 😉

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.