Schrijfcafé

sleutel 564x

Afgelopen maandag ben ik naar Schrijfcafé in Amersfoort geweest.

Veel inspirerende en prikkelende ideeën opgedaan om mee te nemen. Een van de opdrachten (uitnodiging klinkt leuker) was om een paar minuten lang te schrijven zonder je pen van het papier te halen. Het woord om mee te beginnen was ‘rijkdom’. Daarna mocht je uit dat geschreven deel een woord omcirkelen en daar ook een paar minuten over schrijven. Het woord dat ik had omcirkeld was: ‘sleutel‘, en dit heb ik geschreven:

Sleutel van een slot, van een kistje, van een dagboek. Van de tuin, van een hangslot. Deur gaat open naar iets anders, weer hetzelfde, weer hetzelfde, verder schrijven is dat ergens de sleutel van? Een sleutel naar mezelf? In elk huis zijn sleutels waarvan de bewoner niet meer weet waar ze van zijn. Daar hoef je niet helderziend voor te zijn; alleen rond te kijken in je eigen huis. Oude sleutel weggooien, en dan de volgende dag precies weer weten waar die van was.

Ook een opdracht was het maken van een ‘Elfje‘ met een gegeven woord, in dit geval ‘sneeuw‘. 5 regels met op elke een woord meer dan erboven, en op de laatste weer één.

sneeuw
vlokjes grijs
zo veel sneeuw
zwarte vogels bij elkaar
versnipperd

Omdat het nog maar kort geleden is dat mijn vader is overleden, kwamen er ook zomaar twee gedichten, (of kettingen van woorden) over gemis en verdriet. Die heb ik toen niet voorgelezen:

leven tussen toen en dan
toen zij er nog waren
en dan, als ik ben of niet ben
waar zij zijn of niet zijn

ik ben bijzonder
ik was al lang bij zonder opa, oma en moeder

nu ook bij zonder vader
ik ben bijzonder, steeds meer met niets
in plaats van bijzonder
ben ik liever blij met iets

Met de hele groep hebben we allemaal woorden die met de letter ‘t’ beginnen opgeschreven. Daarna mocht je een zin maken met zoveel van die ‘t’ woorden als kon. Dit heb ik ermee gemaakt:

de toekomst is een teringlijer;
verdwijnt met de Transsiberië Express
naar de tentoonstelling van de twijfelaar

Ik ga de volgende keer zeker weer 😉

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.