Aardappels

Vandaag in het zonnetje twee rijen aardappeltjes geplant. 5 keer een middenvroege salade-aardappel Kerkauer kipfler die bloeit met paarse bloemetjes en 15 keer een wasachtige aardappel met nootachtige smaak en oranjegeel knolvlees; Mayan gold.

Ik ga ook nog een stuk planten met iets kruimige aardappels; Frieslanders. Maar daar moet ik nog grond voor vrijmaken komende week.

Voor ik kon gaan planten moest ik wel een heleboel kweekgras uit de grond halen. Mijn permacultuur benadering is toch niet zo geslaagd; ik had in de border verschillende struiken geplant, en een paar bodembedekkende plantjes zoals hondsdraf en wat aardbeienplanten. Het kweekgras is toch blijven doorgroeien en niet weggeconcurreerd zoals ik had gedacht. Vandaar dat ik nu een stuk grond vol zet met aardappels. Ik heb ook ergens gelezen dat aardappels de groei van kweekgras moeilijk maken, doordat het loof van de aardappelplant de groei van kweekgras remt.

Nummer één reden om nu aardappels te planten is natuurlijk dat ik over ongeveer 90 dagen van die heerlijke kleine aardappeltjes kan oogsten en opsmikkelen 🙂

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.