Rabarber en spinnen

Van de eerste stelen rabarber heb ik een hele lekkere rabarberkruimeltaart gemaakt. Per ongeluk had ik een stuk antiworteldoek over een deel van de rabarberplant gelegd, waardoor de stelen op zoek zijn gegaan naar licht. De smaak van de stelen die onder het zwarte doek zijn gaan groeien is veel zachter dan die in het licht.

Naast een aardbeienbed liggen houtsnippers, ongeveer 10cm hoog. Omdat er een deel op een bergje was gewaaid, maakte ik het met mijn handen gelijk. Terwijl ik dat doe komen er onder de snippers allemaal kleine spinnen tevoorschijn, echt veel. Als ik er even naar kijk, zie ik een vlinder landen op de snippers, en gelijk komt er vanonder een houtsnipper een spin aangerend die de vlinder wil pakken. De vlinder vliegt net op tijd verder, en de spin kruipt weer onder een houtsnipper. Later lees ik op internet dat de spinnen wolfsspinnen zijn.

De spinazie die ik vorige week heb geplant, ziet er heel goed uit. Binnenkort kan ik er al een paar blaadjes van oogsten. Ik blijf dan de buitenste blaadjes van de plant halen tot die gaat doorschieten als het in de zomer nog warmer wordt.

Tegenover de spinazie staan nu de erwtenplantjes. Vandaag in de grond gezet, met extra water om de warmte aan te kunnen.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.