Aardappels en kweepeer

Vanmiddag op de tuin de eerste Mayan Gold aardappeltjes opgegraven. Tijdens de bloeiperiode heeft deze soort veel kleine paarse bloemetjes en smalle blaadjes. Het is met aardappels oogsten al net schatgraven, en met deze amberkleurige knolletjes voelde ik me even net een goudzoeker.

Het kweepeerboompje heeft nu vijf kweeperen die ongeveer zo groot zijn als een mandarijn. De schil voelt als fluweel en is nu licht olijfkleurig. Ondanks de droogte zien ze er mooi gaaf uit. Ben benieuwd of ik er aan het eind van het seizoen iets lekkers mee kan maken.

De pompoenplant heeft, naast veel schaduwgevende bladeren, al het begin van een paar kleine en ook al grotere pompoenen.

Dit is de Muscat de Provence pompoen, tot nu toe de enige die ik echt lekker vind. Als je de pompoen rauw doorsnijdt ruikt het rood-oranje vruchtvlees naar meloen, echt heerlijk. De groene kleur aan de buitenkant gaat straks over in oranje en de ribbels worden nog duidelijker zichtbaar; alsof het al in partjes is verdeeld.

Nog even wachten, en dan zijn deze knapperige lichtgroene puntpaprika’s klaar om te oogsten. Vorig jaar zaden bewaard van een rode puntpaprika die heel lekker smaakte.

Rozenstruik Rhapsody in Blue, lijkt geen last te hebben van de hitte en droogte. De kleur van de trosrozen is niet echt blauw, meer rood-paars en pas later verkleurend naar blauw-paars. Al sinds mei zitten er steeds nieuwe bloemen aan, die ook nog eens een hele fijne geur hebben.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.