Wespenpapier

Vorige week tijdens een wandeling bij de Leersumse plassen, vonden we een wespennest. Het was vastgemaakt aan de bovenkant van de ingang van een half uitgegraven konijnenhol. We hadden al eerder staan kijken naar de wespen die er toen nog in woonden, maar nu was het verlaten.

Voorzichtig heb ik het nest afgebroken en mee naar huis genomen. Het voelt heel licht en papier-achtig. Thuis vroeg ik me af of ik papier van het nest zou kunnen maken. Het bestaat tenslotte toch uit fijngekauwde stukjes hout, riet en andere vezelige materialen.

Als schepraam heb ik een spatscherm vastgemaakt aan een paar stukken piepschuim. Het nest heb ik in een beetje water gelegd en met een staafmixer heel fijn gemaakt.

Het water met de vermalen stukjes wespennest heb ik overgegoten in een plat bakje, iets groter dan het schepraam. Daarna met het zelfgemaakte schepraam de vezels geschept, net zolang tot het een mooi verdeeld laagje was.

De vermalen vezels zijn grijs van kleur.

Tussen twee plankjes en lapjes vilt met daartussen keukenpapier heb ik het geschepte papier laten drogen. Na 24 uur heb ik het papier voorzichtig losgemaakt van het vilt.

Het resultaat is een klein stukje echt wespenpapier šŸ™‚

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.