Houtsnede

Tijdens een workshop Japanse houtsnede, heb ik voor het eerst een ontwerp uitgesneden uit lindehout.

Gedurende de week heb ik zoveel inspiratie en tips gekregen, en ook een begin gemaakt met de kleurverloop techniek die ik zo graag wil leren.

Als ontwerp heb ik een van de tangramfiguren uitgekozen.

Het snijden ging best makkelijk, een klein beetje anders dan hard linoleum.

Het proefplaatje multiplex was moeilijker, vooral splinteriger om uit te snijden dan het lindehout.

Voor het uitsnijden heb ik het lindehout eerst licht opgeschuurd, waardoor er een zacht huidkleurig poeder ontstaat, net een heel luxe make-up poeder. Dat haal je natuurlijk wel weg voor je verder gaat.

Daarna het ontwerp van het tangram figuur met carbonpapier overgezet op het houtblok, met de markering van kento tekens erbij. Dat zijn tekens om er voor te zorgen dat het papier steeds op dezelfde plek terecht komt bij het afdrukken.

Kento tekens in proefplaatje multiplex

Op de andere kant van het hout heb ik het tweede deel van het ontwerp overgezet, dat bij het afdrukken precies moet uitlijnen met de eerste afdruk. Dan zie je ook of je de kento tekens goed hebt gezet.

Om te kijken of de afbeelding ver genoeg is uitgesneden, kun je een proef maken door met potlood over heel dun papier te krassen.

Deze afbeelding van potloodkrassen kun je fotograferen en dan in photoshop kijken hoe verschillende kleuren zouden staan; een soort digitale houtsnede zeg maar.

De eerste afdruk van het hout is van de kat, de tweede afdruk op hetzelfde papier is de oranje ruit. Door proeven met kleuren te doen heb ik ontdekt dat zwart met iets anders erdoor goed werkt. Om terug te vinden welke kleuren ik heb gebruikt, schrijf ik de naam van de verf bij de kleurstaal.

Wat ik heel leuk vind is dat je de nerf van het lindehout terugziet in de afdruk.

Een van de eerste afdrukken van mijn eerste houtsnede ontwerp 🙂

‘Kat en ruit’   |  Marlies Spoelstra

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.