Transfer-prints met acrylverf

Chrysant

Tijdens het opruimen van m’n atelier, geïnspireerd door Marie Kondo’s boek ‘Spark joy’, kwam ik een aantal gel-plates en zachte linoplaatjes tegen. Die zijn fijn om te gebruiken voor monotypes.

In een YouTube filmpje had ik gezien dat je met acrylverf de inkt van afbeeldingen uit magazines kunt overzetten op papier. Ik wilde natuurlijk weten of het zou lukken. Eerst rol ik de gel-plate in met acrylverf en daarop leg ik een bladzijde met leuke afbeelding uit een magazine. Het is een beetje trial-and-error voor je weet hoe lang de afbeelding op de verf moet blijven liggen, om een goeie print/afdruk te krijgen. Als je de afbeelding van de gel-plate afhaalt, zie je wel of het ‘gelukt’ is. Vooral afbeeldingen met veel contrast gaan goed.

Nadat je het papier met afbeelding van de gel-plate hebt afgehaald, rol je een andere kleur acrylverf over de gel-plate. Dan met een stuk papier de afdruk maken. Je kan een roller gebruiken om af te drukken of je hand gebruiken. Een roller geeft soms lijnen waar je die niet wil, maar geeft wel gelijkmatig druk.

Ik vond het een leuk experiment, en heb nog niet echt een duidelijke print weten te maken. Bij sommige afdrukken merkte ik dat ik hardop zei: ’wauw, er gebeurt echt he-le-maal niks’ 🙂

Ik vind zelf de gel-plate meer geschikt voor afdrukken met blaadjes, veertjes, sjablonen en stukjes touw bijvoorbeeld.

De volgende afdrukken ga ik maken met olieverf op waterbasis, kijken of die verf de magazine-afbeelding meer oplost.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.