Roze transfer-print

Tante Til, de kunstenares uit de tv-serie: De familie Knots, was een van mijn favoriete personages, samen met opa en oma Knots. Als er in huize Knots iets gaande was wat om opheldering vroeg, pakte tante Til een leeg canvas en een pot roze verf. Geen gewone verf, maar DE roze verf. Ze sprak dan de voor mij onvergetelijke woorden: ’een kloddertje roze hier…een kloddertje roze daar…’ Dan zoomde de camera in op het schilderij en ‘verdween’ je in een roze droomwereld. Daar werd dan een situatie helder gemaakt, en keerde je met een nieuw perspectief of inzicht weer ‘terug’ naar de werkelijkheid.

Ik denk soms dat tante Til de grondlegster is van de creatieve/kunstzinnige therapie 🙂

Transfer-print met paarse en roze acrylverf met behulp van gel-plate

Transfer-prints van afbeeldingen uit magazines gaan het best met afbeeldingen waar veel contrast in zit. Mooiste voorbeeld is de foto van een transfer hierboven, van zwarte tekst op wit papier. De gel-plate heb ik eerst ingerold met een dun laagje donkerpaarse acrylverf en daarop heb ik de afbeelding van de tekst gelegd. Even laten liggen en dan het papier van de gel-plate afhalen. Je ziet meteen of de afbeelding is losgekomen. Dan even wachten tot de acrylverf op de gel-plate is gedroogd voor je er een laag acrylverf van een andere kleur over rolt. Die nieuwe kleur neemt de afbeelding van de gel-plate op en het geheel wrijf je op een stuk papier.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.