Erwtenplantjes voor salade

Als je nu, begin februari, erwtjes zaait, kun je eind maart of begin april al erwtjes proeven door de toppen van de plantjes te plukken en rauw op te eten.

Dat dacht ik, na het kijken van een YouTube filmpje van Charles Dowding: pea-shoots multiple harvests.

Die pea-shoots zijn erg lekker om zo op te eten of te mengen met verschillende soorten sla. Het zou kunnen dat ze de keuken niet halen, wat me soms ook overkomt met net geoogste erwtjes; zo knapperig en zoet dat je ze gelijk opeet.

Ik zaai 3 erwtjes per vakje in compost, en laat ze binnen ontkiemen. Na vier weken kunnen de plantjes naar buiten. Op een beschut plekje op balkon, onder fleece-doek in de vollegrond (niet als het heeft gevroren), in een kas of koude bak. Als ik ze in de grond zet, laat ik ze bij elkaar zoals ze gezaaid zijn, dus in groepjes van drie, alleen nu met ongeveer 25cm ruimte tussen de groepjes.

Auteur: Marlies Spoelstra

Vreiland is een blog over wat ik zie in de volkstuin, en over wat ik (mee)maak in mijn atelier.